Při grilování platí jednoduché pravidlo: Všeho s mírou. Jednou za čas vašemu zdraví grilování určitě neublíží. Pokud vás ale trápí výčitky z příliš častého grilování, zkuste připravit speciality, které budou nejen chutné, ale i zdravé.
Při přípravě grilovaných pokrmů je třeba dodržovat několik zásad: Suroviny pečte na alobalu, grilovacím tácu nebo podložce, aby tuk nekapal do ohně. Jídlo na rošt přidávejte až ve chvíli, kdy je grilovací uhlí žhavé, nesmíte vidět plameny.
Potraviny, především maso, by měly být dostatečně tepelně zpracovány, ale vyhněte se jejich přepálení. Správnou teplotu můžete udržovat dle typu grilu oddalováním a přibližováním roštu k ohni a častým otáčením stran pokrmů. Teplo nemusí být rozloženo rovnoměrně, proto měňte pozice jednotlivých kousků na roštu. Zejména k přemisťování masa jsou vhodnější grilovací kleště místo vidličky, jinak se může šťáva dostat do kontaktu s ohněm a vzplanout.
Po grilování důkladně očistěte všechny pomůcky od připálenin. Výhodou jsou jednorázové tácky, které nezašpiní rošt a ušetří práci.
Grilování nemusí být jen o mase
Které pokrmy zvolit? Na gril nemusí přijít jen maso. Chcete-li grilovat zdravěji, vyhněte se tučným kouskům a uzeninám. Na grilu skvěle chutnají různé druhy čerstvé zeleniny, jako jsou rajčata, cuketa, lilek, cibule, česnek, paprika. Nebojte se experimentovat a vyzkoušejte i grilované ovoce jako banány, meruňky, jablka se skořicí, plátky ananasu a další.
Grilovanou zeleninu navíc můžete konzumovat jako přílohu k masu a nahradit pečivo. Podobně můžete servírovat i kukuřici. Na grilu skvěle chutnají také žampiony nebo hříbky, případně jiné jedlé houby.
Na grilu můžete péct také ryby. Výborní jsou pstruzi, z mořských ryb můžeme doporučit makrelu nebo lososa, který je téměř bez kostí. Mějte na paměti, že ryba musí být dostatečně tepelně zpracovaná. Pokud grilujete celou rybu, maso by mělo jít lehce oddělit od kostí. Labužníci jistě ocení grilované krevety nebo další mořské plody.
Pitný režim
Při jídle v horkých letních dnech nezapomínejte na dostatek tekutin. Nejzdravější je pochopitelně čerstvá neslazená voda. Zpestřit ji můžete výrobou zdravé domácí limonády. Ať už přidáním kousků ovoce (citron, limetka, pomeranč, meloun), nebo bylinkami či květy ze zahrádky (máta, levandule, bez).
Pokud se neobejdete bez sklenky alkoholu, sáhněte raději po červeném víně, které má při konzumaci malého množství zdravotní benefity. Obsahuje třísloviny, které povzbuzují trávení a mají antibakteriální účinky. Antioxidanty zvyšují „dobrý“ cholesterol a pomáhají snížit úroveň „špatného“ cholesterolu. Sklenka denně navíc reguluje hladinu cukru v krvi a tím slouží jako prevence vzniku cukrovky 2. typu.
Odbornice radí, jak přestane být jarní alergie vaším nepřítelem
Znáte ten pocit, když je vaše kolegyně nadšená z jara a každý den si kupuje na stůl nové kytky a vám už jen při pohledu na ně...
V hlavní roli hlíva: Zdravá a hlavně chutná jídla z nenápadné houby
Nevypadá sice lákavě, ale hlíva ústřičná je opravdu kouzelná houba. Je dokonalým spojením. Má řadu léčivých účinků a ke všemu...
Je čas nasbírat si bylinky. Které stojí za to a jak je použít?
Nastal ideální čas vyrazit do přírody. Nejenže zaženete stres, v přírodě se uvolníte od všech problémů, které na nás číhají ze...