V podstatě si můžete vyrobit limonádu dle vaší fantazie a chuti. Základem je mírně chlazená neslazená voda. Do ní přidejte oblíbené kousky čerstvého ovoce, jako je citron, limetka, pomeranč, meloun, rybíz apod. Ovoce můžete doplnit čerstvými bylinkami či květy ze zahrádky. Přidejte například mátu, levanduli, bez nebo kopřivu. Ti odvážnější mohou vyzkoušet např. také červenou řepu nebo okurku.
Čerstvá domácí mátová limonáda
Dle chuti vložte do džbánu pečlivě omytý a na plátky nakrájený citron či limetku a hrst čerstvých lístků máty. Zalijte vodou, promíchejte a nechce chvíli odstát. Nápoj případně můžete mírně osladit třtinovým cukrem, tím získá lehce nahnědlou barvu.
Čerstvá domácí levandulová limonáda
Do džbánu s vodou přidejte omyté plátky pomeranče, řádně promíchejte a nechte odstát. Výhodou sladkého pomeranče je, že už nemusíte nápoj přislazovat. Na závěr přidejte omyté květy levandule s krátkými stonky směrem vzhůru, aby ve džbánu vynikl květ. Výsledkem je krásná barevná kombinace, která pěkně vypadá na jídelním stole a navíc skvěle chutná.
Vyrobit si můžete také domácí sirupy. Jejich příprava je náročnější a budete potřebovat více surovin, ale při správném skladování mohou vydržet až do zimy. Všechny domácí sirupy uchovávejte v dobře uzavíratelných lahvích v temném a chladnějším prostředí. Po otevření skladujte v lednici a spotřebujte do několika dnů.
Malé množství sirupu zřeďte vodou a domácí limonádu si můžete vychutnávat během celého roku. Základní ingredience jsou pro všechny druhy sirupů vesměs stejné, ale příprava je odlišná. Uvádíme několik receptů, abyste si mohli vybrat, který postup vám bude nejvíce vyhovovat.
Kopřivový sirup
Z kopřiv si můžete připravit za studena vyráběný sirup. Budete potřebovat 100 gramů čerstvě natrhaných kopřiv, 1 litr vody, 1 citron, 2 lžičky kyseliny citronové a 1 hrnek světlého třtinového cukru. Do hrnce s vodou přidejte kyselinu citronovou a na plátky nakrájený citron. Přiveďte k varu a nechte vychladnout. Citrony vyndejte, aby voda nezhořkla. Do připraveného nálevu přidejte propláchnuté a nasekané kopřivy a nechte louhovat 24 hodin. Nálev poté sceďte a přidejte cukr, který se za studena rozpustí. Hotový sirup přelijte do uzavíratelné lahve. Dle chuti bude na 1 litr limonády stačit zhruba 6 lžic sirupu.
Bezinkový sirup
Na 1,5 litru vody budete potřebovat 25 květů černého bezu, 40 gramů kyseliny citronové, 1 citron a 1 kilogram cukru. Omyté květy a na plátky nakrájený citron přelijte vodou a povařte. Přidejte kyselinu citronovou a nechte louhovat 24 hodin. Poté nálev sceďte, přidejte cukr a pomalu vařte, dokud tekutina nezhoustne. Ještě zatepla naplňte zahřáté skleničky a pevně uzavřete.
Mátový sirup
Smíchejte 1 kilogram cukru v 1 litru vody a vařte, dokud nezačne směs houstnout. Poté přidejte 140 gramů najemno nakrájené čerstvé máty, krátce povařte, přikryjte a nechte za občasného míchání odstát 2-3 hodiny. Poté přeceďte, zahřejte až téměř k bodu varu a přidejte šťávu ze dvou citronů. Následně nalijte do uzavíratelných lahví.
Nic neosvěží víc než orosená sklenice chlazeného nápoje. S ledem to ale nepřehánějte, rozpálenému organismu může způsobit velký šok. Ledový nápoj v kombinaci se zmrzlinou nebo klimatizací bývá příčinou nejedné letní angíny. Slabší jedinci si navíc mohou přivodit srdeční problémy.