Zdravý člověk by měl denně přijmout zhruba 250-350 gramů sacharidů denně.
Tadej Pogačar potřebuje v těch jednodušších dnech na kole 60-90 gramů sacharidů za hodinu. Během těžkých horských etap už to je ale 120 gramů sacharidů každou hodinu. Jinak mu dojde energie.
Pro představu. Aby do sebe Tadej dostal takovou nálož sacharidů, musel by sníst třeba tři Big Macy od McDonald's. Nebo šest palačinek s marmeládou. Každou hodinu...
Proto tu jsou suplementy.
Jenomže takovou nálož nemůže žaludek bez potíží přijmout. Nebo tedy bývaly doby, kdy nemohl.
„Ještě před pěti lety se zdálo přijmout 120 sacharidů za hodinu jako nemožné. Teď to jde,“ vyzdvihuje slovinský fenomén jednoho ze sponzorů stáje UAE, který se sportovní výživou zabývá. A pak také svého výživového poradce, který prý dokázal navrhnout jak gely, tak nápoje šetrné k žaludku. „Před těmi pěti lety bych se z toho po dlouhých etapách pos*al,“ vtipkuje Pogačar. „Teď už ale nemám s těmi 120 gramy sacharidů za hodinu žádný problém. Jde o správný poměr glukózy, fruktózy a dalších věcí. Kvalita musí být dobrá, ale nakonec je to také otázka zvyku.“
Tadej Pogačar dal nahlédnout do svého know-how ještě před svým závodem na světovém šampionátu. V podcastu lékaře Petera Attiu vyprávěl i o své běžné stravě, která se prý během celého roku příliš neliší. Raději se neomezuje, ale dává důraz na kvalitní suroviny. „Já věřím tomu, že když nemáte dobrý vztah k jídlu, není to dobře. Ve svém životě musíte mít rovnováhu. A to platí i pro nezdravá jídla. Když jedu na dovolenou, prostě si užívám dobrého jídla. Ale musí být kvalitní. Nejím ničeho moc, takže stejně nikdy moc nepřiberu.“
Zdroj: Nieuwsblad